Ik snap dat het moeilijk voor je is als je koolhydraatarm wilt eten, maar je weet niet precies wat je mag eten. Je mag best wel veel eten en je moet er rekening mee houden dat je wel voldoende koolhydraten binnen krijgt voor je lichaam. Koolhydraten zijn suikers en je lichaam heeft ook suiker nodig, daarom moet je er rekening mee houden dat je niet te weinig koolhydraten binnen krijgt. 

Koolhydraten zijn niet altijd slecht! Je hebt voeding die gezond is en veel koolhydraten bevat zoals: fruit, groente, noten etc. en koolhydraten bevatten voldoende vezels, vitamine en mineralen. Dus het kan geen kwaad om koolhydraten te eten, tenzij je ongezonde voeding eet, want die bevatten slechte koolhydraten. Een populair recept en tevens lekkere snack is de groosterde kikkererwten van koolhydraatarmdieet.nl. Voeding die slechte koolhydraten bevatten zijn meestal: snoep, chips, koekjes, chocola etc. deze voeding is ook veel bewerkt, probeer daarom gezond te eten dan krijg je ook alleen de goede koolhydraten binnen voor je lichaam!

Hieronder zal ik op een rijtje stap voor stap noteren wat je wel en niet zou kunnen eten. Je kan tussendoor ook voor jezelf noteren wat je lekker vindt ! Hou er wel rekening mee dat je VOLDOENDE koolhydraten eet, want als je te weinig koolhydraten eet is dat heel slecht voor je. Je kan best wel veel klachten krijgen zoals het volgende:

  • Je ademhaling gaat achteruit
  • Je stoelgang wordt slechter
  • Als je na de tijd nog wilt eten blijf je maar een hongerig gevoel houden
  • Je kan hoofdpijn krijgen of duizelig worden

Dus probeer zeker 100 gram koolhydraten of meer per dag te eten ! Dan hoef jij je geen zorgen te maken.

Zoals je al waarschijnlijk weet, mag je altijd groente eten. Groente is gezond en bevat voldoende vitamine en mineralen. Probeer elke dag 200 gram tot 250 gram groente te eten en probeer ook verschillend te eten, zo krijg je verschillende soorten vitamine en mineralen binnen. En door elke keer wat anders te eten wordt het niet snel saai voor je om koolhydraatarm te eten. Je kan ook best wel veel met groente, je kan het rauw eten maar ook gewoon koken, als tussendoortje of als lunch. Dit zijn de soorten groenten die je zou kunnen eten:

AndijvieSlaUiKnoflook
BosuiPreiSpinazieijsbergsla
veldslaRaapstelenPosteleinCourgette
KomkommerPaprikaPompoenTomaten
AubergineMaisAvocadoArtisjok
Rode bietenBospeenWaspeenKnolselderij
RadijsWinterpeenKoolraapSchorseneren
BloemkoolBoerenkoolBroccoliChinese kool
KoolrabiRode koolSavooiekoolSpitskool
Witte koolSpruitjesPaksoiBleekselderij
VenkelAspergeArtisjokBamboe
Taugé WitlofPaddenstoelenChampignons
DoperwtenTuinbonenSperziebonenPeulen
KousenbandKapucijnersRabarberTuinkers
AardpeerPosteleinPastinaakZee wier
WaterkersSugar snapssnijbietkousenband

Als mensen beginnen met een koolhydraatarm eetpatroon dan missen ze soms wel eens een lekker broodje want Nederlanders zijn natuurlijk bij uitstek brood eters. Gelukkig zijn er ook verschillende mogelijkheden voor koolhydraatarm brood. Bekijk bijvoorbeeld eens dit heerlijke recept voor keto broodjes en probeer het uit en geniet ervan!

Naast groente is het ook zeker geen probleem om veel fruit te eten. Probeer per dag twee verschillende soorten fruit te eten. Fruit bevat net als groente voldoende vitamine en mineralen. Probeer ook elke keer verschillende soorten fruit te eten, zo krijg je verschillende vitamine en mineralen binnen wat goed is voor je lichaam. Je zou ook eventueel een fruit salade kunnen maken. fruit salade houdt in dat je verschillende soorten fruit in kleine stukjes snijdt en het samen mengt, dit is ook super lekker en gezond ! Dit zijn de soorten fruit die je eventueel zou kunnen eten :

AppelsBessenCitroenRode druivenGroene druivenPruimen
AardbeienkiwiAbrikozenBanaankersenananas
Blauwe bessenRode bessengranaatappelWatermeloenHoning meloenGalia meloen
PerzikNectarine PerenSinaasappelMandarijnBosbes
BramenLimoenFrambozenGrapefruitKakiKokosnoot
LycheeMangoPapajaPruimenvijgenPassievrucht
BloedsinaasappelPomeloOngezouten olijvenCantaloupe meloenRode bessenWitte druiven
BramenBlauwe bessenCranberryCantaloupe meloenWitte bessen

Onbewerkt stuk vlees of vis zou je af en toe ook kunnen eten bij je maaltijd of als lunch. Dat zou het volgende kunnen zijn :

KalkoenKipVarken
LamRundAnsjovis
HaringGoudmakreelKabeljauw
MakreelPalingSardienen
zalmGambaGarnalen
KrabKreeftMosselen
OestersGevogelte Vis
tonijnForelTofoe
EendVarkenPaling 
kreeft

Probeer per week twee of drie eieren te eten. Eieren zijn rijk aan eiwitten en bevatten dus veel eiwitten. Ook bevat een ei gezonde vetten en als je gezonde vetten binnen krijgt, dan kan je cholesterol gehalte van je bloed worden verlaagd. En eieren helpen je sneller te verteren, dus dubbel zo veel voordeel voor jou de komende tijd ! Het maakt ook niet uit hoe jij je ei eet, of het nou gekookt of gebakken is, het kan allebei.