Voor de bereiding van biologische wijn worden biologisch geteelde druiven gebruikt. Dit houdt in dat de druiven met zorg geteeld zijn en dat bij het telen van de druiven geen kunstmest en gentechnologie is gebruikt. Bij biologische druiven is het wel zo dat er een minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen is gebruikt. De biologische wijnbouw neemt steeds meer toe in de wereld en zelfs de meeste befaamde wijnmakers gaan over op de biologische wijze.

 

De bodem

Een levende bodem is van ontzettend groot belang. De bodem wordt daarom ook goed in de gaten gehouden en er wordt zorgvuldig mee omgegaan. Om bodemvriendelijk te zijn wordt er gebruik gemaakt van plantaardige- en dierlijke bemesting. Kunstmest is uit den boze.

 

Bescherming

Bij niet-biologische teelt is er meer kans op plagen en ziekten dan bij biologische teelt. Biologische druiventeelt zorgt ervoor dat het biologische systeem in de wijngaard beter in evenwicht is. Plagen en ziekten krijgen zo minder de kans zich te ontpoppen. Helaas moet er toch gewerkt worden met minder vriendelijke middelen om onder andere preventief schimmelaantastingen tegen te gaan. De onvriendelijke, maar wel echt nodige, middelen zijn zwavel en een mengsel van gebluste kalk met kopersulfaat. Dit laatste wordt ook wel Bordeauxse pap genoemd. Deze stoffen worden in zeer beperkte mate gebruikt. Ook wordt er in de wijnbouw gewerkt met meeldouwtolerante of meeldouwresistente druivenrassen gewerkt.

 

Wijnbereiding

Bij biologische wijnbouw worden de druiven veelal handmatig geplukt. Door handmatig te werk te gaan worden de druiven min of meer beschermd tegen beschadiging. Wanneer druiven beschadigd zijn lopen zij meer risico op schimmelvorming en dit is nadelig voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn.

 

Biodynamische wijn

Er is nog een stroming binnen de biologische wereld en dat is de biologisch-dynamische stroming. Wijnmakers die biodynamische wijn maken gaan net een stapje verder dan hun traditionele biologische collega’s. Deze biodynamische stroming houdt in dat de wijnmakers hun bedrijf zien als een organisme en dat de hemellichamen, zoals onder andere de zon, maan en sterren, invloed uitoefenen op de druiven. Er wordt zeer nauw gewerkt met de natuur en de kosmos. Het klinkt misschien allemaal wat zweverig maar er zit zeker een kern van waarheid in. Je moet je hier alleen wel voor open willen stellen.

 

Keurmerken

De biologische werkwijze is wettelijk vastgelegd en wijnboeren dienen zich te houden aan deze wet en de richtlijnen. In Nederland worden wijnboeren en importeurs gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie SKAL. Een biologische wijn is te herkennen aan het Europees Biologisch keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat de wijn voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Ook wanneer het keurmerk EKO vermeld wordt betekent dit dat het product, de wijn in dit geval, afkomstig is van biologische landbouw en aan alle eisen voldoet om zichzelf biologisch te mogen noemen.

 

Een bewuste keuze

Biologische wijn is een goede keuze als het aankomt op gezonde keuzes maken. Er is uiteraard niks mis met de traditionele wijn, maar biologische wijn smaakt toch net even anders. Test het zelf eens uit en kies bewust. Het smaakt heerlijk bij gezond eten.

Voor voordelige wijnglazen of wijnkoelers kijk je op de website van Kookexpert!