Vitamine b12 speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam, maar hoe kom je erachter of jij voldoende b12 in je lichaam hebt? Het kan namelijk verschrikkelijke klachten veroorzaken, waardoor je niet goed weet waar het vandaan komt. Dit vraagt dan natuurlijk om nader onderzoek, waarbij een huisarts je op de juiste weg kan helpen. Door simpelweg een bloedonderzoek te laten doen kan men erachter komen of je met een vitamine b12 tekort te maken hebt, maar bij onduidelijkheden kan dit nog verder uitgebreid worden door nog specifieker te kijken. Denk jij aan een vitamine b12 tekort bij jezelf of heb je te maken met klachten die je niet thuis kunt brengen?

Waar is vitamine b12 goed voor?

Vitamine b12 is goed voor verschillende dingen in ons lichaam, maar het belangrijkste is wel voor het bloed en de zenuwen. Wanneer dit niet in orde is kunnen er vervelende klachten ontstaan die je misschien niet goed kunt plaatsen. Je kunt denken aan gevoelloze vingers, maar ook tenen. Het kan zelfs voorkomen, dat je bewegingen niet heel precies meer kunt maken. Problemen met het bewaren van je evenwicht en nog heel veel meer klachten. Het is dus belangrijk bij een tekort aan vitamine b12 snel te kunnen schakelen. Maak dus gerust een afspraak bij je huisarts!

Waar zit vitamine b12 in?

Er zijn vandaag de dag veel voedingsmiddelen met vitamine b12, maar dit betekent niet direct dat je een tekort aan vitamine b12 op kunt heffen. Producten waar vitamine b12 in zit zijn vlees, vis, melk, boter, yoghurt, kaas, eieren en zelfs in sommige drankjes. Doordat we veel voedingsmiddelen best geregeld eten of drinken, bestaat de kans dat je tijdens het bloedprikken een vertekende uitslag krijgt. Twijfel jij dus over de hoogte van je uitslag, dan zou je kunnen overwegen alle voedingsstoffen een poosje te laten staan en dan nog eens te gaan bloed prikken.

Een tekort aan vitamine b12, wat nu?

In sommige gevallen kan het helpen om voedingssupplementen te gebruiken, hoewel dit niet voor iedereen weggelegd is. Er zijn namelijk ook situaties, waarbij het nodig kan zijn om vitamine b12 door middel van injecties te krijgen. Dit gebeurt veelal al er een behoorlijk tekort in je lichaam is, waardoor je op de langere termijn de voordelen ervan kunt ervaren en je minder last van de klachten zult krijgen.

Tip: Davitamon.nl