Iedereen die weleens susi heeft gegeten weet dat er verschillende soorten sushi zijn. Maar wat zijn nou precies de bekendste soorten? Wij leggen het je uit in dit artikel!

Maki: de bekendste!

Misschien wel de bekendste sushi soort heet “Maki”. Maki betekent in het Japans letterlijk “gerold”. Het zal je dan ook niets verbazen dat Maki een rol is van zeewier (ook wel “nori” genoemd). In deze rol zit een vulling van rijst plus andere ingrediënten (zoals vis, vlees, groenten en/of ei). De Maki wordt opgerold met behulp van een bamboe mat. Vervolgens wordt de rol in kleinere stukjes gesneden. 

Temaki: de “handrol”!

Temaki bevat het woord “Maki”. Dit komt omdat Temaki een variant is van de Maki. De Temaki is een soort puntzak van nori, met daarin een vulling van rijst en andere ingrediënten. Waar gewone sushi gebruikelijk met stokjes wordt gegeten, wordt de Temaki uit de hand gegeten. Het is niet voor niets dat de Temaki ook wel een “handrol” wordt genoemd!

Uramaki: sushi maar dan omgedraaid! 

Ook de Uramaki bevat het woord “Maki”. De Uramaki is een rol waarbij de rijst aan de buitenkant zit, en de nori plus de ingrediënten aan de binnenkant. Om deze reden wordt de Uramaki ook wel “Inside-out” genoemd; de sushi is letterlijk binnenstebuiten gekeerd! 

Nigiri

Bij de Nigiri wordt een stukje vis op een langvormig blokje rijst gelegd. In plaats van vis kunnen ook andere ingrediënten gebruikt worden. In Japan wordt er vaak Wasabi tussen de Nigiri gedaan. In Nederland wordt de Wasabi meestal los ernaast gereserveerd, omdat niet iedereen de smaak ervan lekker vindt. 

Gunkan: Nigiri maar dan met een twist!

De Gunkan is een variant van Nigiri. Het grootste verschil is dat Gunkan omwikkeld wordt door zeewier. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een topping. Als topping kunnen bijvoorbeeld viseitjes gebruikt worden. 

Chirashi: de meest afwijkende vorm

Chirashi lijkt het minst op de andere sushi soorten. Dit is namelijk een kom met daarin de rijst plus ingrediënten op elkaar gelegd op door elkaar heen gemengd. 

Soorten uitproberen?

Op papier klinken de verschillende soorten sushi heel leuk, maar het is natuurlijk nóg leuker om de verschillende soorten uit te proberen! Dit kan bijvoorbeeld bij sushi restaurant Yutakana