Soms schreeuwt ons lichaam om noten te gaan knabbelen. Dit komt niet alleen omdat we ze erg lekker vinden, onze hersenen geven onbewust een seintje welke voedingsstoffen we tekort komen zonder dat we het in de gaten hebben. Het trek in noten hebben is zo iets. Maar wat zijn ze nu eigenlijk? Noten zijn de zaadpeulen omhult met een harde vruchtwand en worden hoofdzakelijk gebruikt bij het koken of als tussendoortje. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten veel calorieën.

Ze bevatten een harde, oneetbare schil die meestal moet worden opengebroken om bij het eetbare gedeelte te komen. Gelukkig kun je de meeste noten gewoon kant-en-klaar online bestellen om je zo het meeste werk te besparen. Hoewel we wel moeten vermelden dat pinda’s ook gewoon online bij de ambachtelijke noten-branderijen zijn te bestellen, zijn ze toch echt technisch gezien peulvruchten zoals erwten en bonen. Vanwege hun vergelijkbare voedingsprofiel en kenmerken plaatsen we ze in hetzelfde rijtje.

Wat van ver komt is lekker


En daar behoren macademia noten zeker bij. Macademia noten vallen onder de verslavende tussendoortjes, als je er eenmaal aan begint is het moeilijk om te stoppen. Het is een heerlijke vettige noot met een romige consistentie. Dit product van de macadamia notenboom staat dan ook bol van gezonde voedingswaarden en komt oorspronkelijk uit Australië, maar tegenwoordig ook uit Brazilië, Hawaï, Nieuw-Zeeland en Costa Rica.

Gelukkig zijn ze met een paar muisklikken binnen handbereik en kun je ze gewoon bestellen bij een ambachtelijke notenbranderij. Noten zijn nooit goedkoop geweest, daarom werden ze in het verleden veel gebruikt als ruilmiddel. Nu kun je ze praktisch overal kopen, toch zijn er duidelijke verschillen tussen ambachtelijke noten-branderijen of de prijsvechter supermarkten. Echte branderijen letten op kwaliteit en bereidingswijze van de notensoort, daar kan geen supermarkt tegenop.

Meer weten over noten? Klik hier. 

De wondere wereld van walnoten


Dat walnoten voedzaam zijn is wel het minste wat je erover kunt zeggen. Ze bevatten gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen en dit is nog maar een klein gedeelte hoe ze je gezondheid kunnen ondersteunen. De Engelse walnoot is een van de bekendste soorten en daarom ook het meest bestudeerde. Ze zijn een geweldige bron van antioxidanten die de oxidatieve schade in het lichaam tegengaan en het slechte LDL-cholesterol doet verlagen.

Wil je voldoende omega-3 vetzuren naar binnen krijgen, dan moet deze noten eten. Er is geen andere noot de zoveel omega-3 heeft als deze. 2,5 Gram in een portie van 28 gram per dag is voldoende om je lichaam een gezonde boost te geven. Boordevol goede vetten wat het risico op hart- en vaatziekten doet helpen verminderen.