Bij een pizza denk je in Europa al snel aan de typisch dunne en krokante Italiaanse pizza’s.
Volgens velen is dit ook de enige juiste manier om pizza te maken, de pizzabodem moet lekker krokant zijn en de smaak van het deeg mag niet overheersen. In Italië is de techniek waarmee pizza’s gemaakt worden zelfs opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst, dit wil wel wat zeggen over hoe de Italianen over hun pizza’s denken. Pizza’s worden over de hele wereld gegeten, toen er veel Italianen emigreerde naar de Verenigde Staten in de 19e eeuw namen ze alle lekkere Italiaanse gerechten natuurlijk met zich mee. In 1905 werd de eerste pizzeria in hartje New York opgericht. In de loop van de eeuw werd de pizza door een aantal bedrijven echter aangepast naar typisch Amerikaanse pizza’s, wat houd dit nou precies in?
Het formaat
Buitenlanders hebben al decennia een bepaald beeld over Amerikanen, ze staan immers bekend om hun vele fastfood franchise bedrijven en over de grote hoeveelheid aan mensen met overgewicht. Uit een onderzoek is gebleken dat vier op de tien Amerikaanse volwassen dagelijks fast food eet, dat kan natuurlijk nooit gezond zijn. Één van de eigenschappen van Amerikaanse pizza’s is dan ook het formaat, ze zijn gemiddeld een heel stuk groter dan de Italiaanse tegenhanger. Ook het deeg is een heel stuk dikker, wat de pizza’s ook gelijk een stuk zachter maakt omdat dikke lagen deeg nooit echt krokant kunnen worden. Een andere toevoegingen wat je vooral de laatste paar jaren steeds vaker ziet is het vullen van de dikke rand. Je hebt pizza’s waarvan de randen ook nog worden gevuld met een laag kaas, je hebt zelfs pizza’s waar hotdogs in de randen wordt verwerkt.
Het beleg
Amerikaanse pizza’s worden ook vaak een stuk voller belegd dan de Italiaanse pizza’s, de hoeveelheid kaas ligt vaak een stuk hoger en er wordt in vergelijking met Italiaanse pizza’s weinig mozzarella gebruikt. Ook het aantal van ingrediënten die er aan worden toegevoegd is een stuk hoger, wat deze pizza’s wel zeer lekker maakt. Een hele bekende Amerikaanse pizza is de Deep Dish variant uit Chicago. Dit is een pizza die op een diepe schotel lijkt, deze wordt ook een een pan gebakken wat de pizza zijn karakteristieke hoge rand geeft. Deze pizza kan je eigenlijk qua vorm, formaat en dikte vergelijken met een taart.
In Nederland
In Nederland zijn we voornamelijk bekend met de dunne en krokante Italiaanse pizza’s. Echter zijn de Big Americans pizza’s van het duitse Dr. Oetker zeer populair in Nederland en in de rest van Europa. Deze worden volgens de Amerikaanse methode gemaakt en zijn dus een stuk dikker en zachter. Je kan ook zelf Amerikaanse pizza’s maken door een pizzabodem te kopen van een Amerikaanse pizzabodem leverancier of door zelf een dikkere bodem te maken. Hierop kan je heerlijk experimenteren met allerlei ingrediënten.