Aan het begin van het nieuwe jaar besluiten we massaal om gezonder te gaan leven. Dat wil zeggen dat we van plan zijn gezonder te eten, meer te sporten en te minderen met alcohol. Nu is het vaak zo dat zeker één, maar vaker meer, van deze doelen sneuvelt. Wat je ook kunt doen is lekker gezond eten en dan een glas wijn uitzoeken die daar goed bij past. Zo kun je dat gezonde voornemen misschien langer volhouden.

Door een goede wijn en spijs combinatie zul je meer genieten van je gezonde gerecht. Zo is een frisse Sauvignon Blanc heerlijk bij een frisse salade, maar ook een rosé uit de Provence kan hier goed bij. Het wordt iets lastiger met een Sauvignon Blanc wanneer je gaat voor wat meer bittere sla, zoals rucola of zelfs witlof. Dan bieden Italiaanse witte wijnen uitkomst. Een kenmerk van veel Italiaanse witte wijnen is namelijk een licht bittertje in de afdronk. Denk aan een Arneis, Verdicchio, Vermentino of Cortese.

Bij een salade met wat pittige ingrediënten, zoals chilipeper, mag de wijn wel een klein zoetje hebben om een mooie tegenhanger te zijn. Dan kun je kiezen voor een halfdroge riesling of een niet al te droge Pinot Gris. Dit geldt ook voor salades waar een wat zoeter ingrediënt in zit. Dan moet je ook niet kiezen voor een al te droge wijn.

Wijnen met houtrijping hebben vaak moeite met salades. Vooral wanneer er een wat zuurdere vinaigrette is gebruikt. De wijn kan dan een rare bijsmaak krijgen en dat is zonde van de wijn en spijs combinatie.

Kaas in een salade zorgt voor veel extra smaak, maar dat is dan tegelijkertijd ook van invloed op de wijn. Bij Parmezaanse kaas in een salade kan een rode wijn uit Valpolicella goed gedronken worden, maar bij blauwe kaas past een bubbel zoals champagne beter. Bij een salade met mozzarella kan een rosé weer goed geschonken worden