In de kookwereld wordt wel gezegd dat je witte asperges moet koken, en dat je groene asperges beter op een andere manier kunt bereiden. En daarmee wordt dan vaak bedoeld dat je groene asperges beter kunt stoven, bakken, of zelfs rauw kunt gebruiken.

Toch kunnen groene asperges rustig gekookt worden. Zo kun je van deze groene variant zelfs prima soep koken.

Maar voordat je de groene asperges kunt koken, en dat is eigenlijk niet veel anders dan bij de witte variant, moet je eerst wel een aantal stappen doorlopen.

Hoe lang groene asperges koken?

Allereerst moet je de groene asperges rechtop in koud wat plaatsen. Je kunt dit een beetje vergelijken met een bos bloemen. Plaats je de asperges bijvoorbeeld in een vaas gevuld met koud water, dan kunnen deze zich volzuigen met water. De asperges mogen ook beest bijna helemaal onder water staan. Een schone vaas is dus prima geschikt.

Na het half uurtje volzuigen moet je bij alle asperges de onderkant er af snijden. Je moet daarbij het houterige stuk van de asperges snijden. Gaat het mes er makkelijk doorheen snij je buiten het houterige stuk.

Nu doen we de asperges in een pan en vullen dit met zoveel water zodat de asperges net onder water staan.

Plaats de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Verlaag nu het vuur ietwat, maar zorg ervoor dat het water blijft koken. De groene asperges koken zal ongeveer 4 minuten duren. Daarbij moet je er wel aan denken dat we 4 minuten nodig hebben bij dunne asperges. Heb je dikke asperges heb je 5 of 6 minuten nodig totdat de asperges lang genoeg gekookt zijn.

Of de asperges gaar zijn kun je vrij makkelijk controleren. Prik in het midden met een vork in de asperge en haal de vork uit het water. Blijft de asperge aan de vork hangen, dan zijn de asperges nog niet gaar. Valt het van de vork, dan vuur uit en de asperges afgieten.

Nu kun je de asperges zo eten, of gebruiken in een ander gerecht.