Groentesappen zijn gezond en hot. Ze voorzien je lichaam in korte tijd van een grote hoeveelheid voedingsstoffen zonder je op te zadelen met een grote hoeveelheid suikers. In dit artikel leer je wat de voordelen van groentesappen zijn en hoe je zelf de meest lekkere sapjes kunt bereiden.

Wat zijn groentesappen?

Soms wordt gedacht dat groentesappen hetzelfde zijn als groene smoothies. Er is echter een belangrijk verschil. Groene smoothies worden gemaakt door fruit en groenten met een blender tot een smoothie te vermengen. Je krijgt dan een dikke drank omdat deze alle vezels nog bevat.

Een groentesap maak je met een slowjuicer. Met een slowjuicer wordt alleen het sap uit de groente geperst. De vezels blijven in de machine in de vorm van pulp achter. Het resultaat is een sapje wat helderder en dunner is. Het drinkt makkelijker weg als een groene smoothies omdat het dunner is en er geen stukjes inzitten.

Om een glas groentesap te maken is ook aanzienlijk meer groente nodig dan voor het bereiden van een groene smoothie. Voor een glas groentesap heb je ongeveer 400 gram groente nodig. Voor een glas groene smoothies heb je ongeveer 100 gram groente nodig. De hoeveelheid groente die je met een groentesap binnen krijgt is dan ook aanzienlijk groter vergeleken met een groene smoothie.

Ook als je kijkt naar hoeveel groente je normaal zou eten bevat een glas groentesap aanzienlijk meer groente. De meeste mensen eten 100 gram tot 200 gram groente per dag. Het advies van het Voedingscentrum is om dagelijks 250 gram te eten. Dat is een groot bord vol groente. De meeste mensen komen niet aan deze hoeveelheid. Groentesappen zijn daarom een goede manier om snel, smakelijk en gemakkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid groente te komen.

Een groentesap wordt doorgaans gemaakt door het sap van meerdere groentesoorten met elkaar te mengen. Dit heeft een aantal redenen. Een belangrijke reden is de smaak. Door verschillende groentesoorten met elkaar te combineren kan je de smaak verbeteren. Een andere reden is dat je op deze manier verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Iedere groentesoort heeft zo weer zijn eigen unieke samenstelling van voedingsstoffen.

Om de smaak van groentesap te verbeteren kan je er een klein beetje vruchtensap aan toevoegen. Vruchtensap als zoetmaker heeft het voordeel dat het veel goede voedingsstoffen bevat. Het nadeel blijft wel dat vruchtensap (natuurlijke) suikers bevat. Om de suikers (en daarmee calorieën) in groentesap laag te houden wordt zo min mogelijk vruchtensap gebruikt. Net genoeg om het bittere van de groente weg te halen en het sapje wat zoetigst mee te geven. Meestal bestaat een groentesapje voor 15% tot maximaal 30% uit vruchtensap. Het overige vocht is puur het vocht wat uit de groente is geperst, zonder dit te verdunnen met bijvoorbeeld water of een andere vloeistof.

Gezondheidsvoordelen

Groentesap drink je omdat het goed is voor je gezondheid. Als het je puur om de smaak zou gaan dan kan je je heil beter zoeken bij vruchtensappen of smoothies.

Een belangrijke eigenschap van groentesap is dat het gigantisch veel voedingsstoffen bevat. Je kunt je voorstellen dat je een enorme hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt als je het sap van 400 gram groente opdrinkt. En het mooie hiervan is dat al deze voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm aan je lichaam worden aangeboden. Hierdoor zijn de voedingsstoffen vele malen beter opneembaar dan de vitamines en mineralen die je in supplementen aantreft.

Omdat groentesap vloeibaar is kan je lichaam de voedingsstoffen zelfs beter opnemen dan het geval is bij het eten van groenten. In groenten liggen veel van de voedingsstoffen verscholen tussen de vezels. Bij groentesap zijn de voedingsstoffen tussen de vezels uit geperst zodat je deze in vloeibare vorm hebt.

De antioxidanten in groentesappen zijn belangrijk voor je gezondheid. Deze neutraliseren vrije radicalen en voorkomen zo inflammatie. Hiermee verlaag je het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Groentesap is rijk aan kalium. Dit mineraal speelt een sleutelrol in het reguleren van de bloeddruk. Samen met natrium wordt de bloeddruk door kalium gereguleerd. Eet je meer natrium in verhouding tot kalium dan wordt de bloeddruk te hoog. Dit is bij veel mensen het geval omdat er in veel voedingsmiddelen zout (natrium) wordt gebruikt. Dit terwijl veel mensen eigenlijk onvoldoende groente (kalium) eten. Met groentesappen krijg je meer kalium binnen zodat een te hoge bloeddruk omlaag kan worden gebracht. Drink je groentesap waarin rode biet is verwerkt dan is dit nog beter voor je bloeddruk. Rode biet bevat nitraat. Nitraat verwijd de bloedvaten waardoor het bloed makkelijker rond kan stromen. Hierdoor hoeft het hart minder hard te pompen en neemt de bloeddruk verder af. 

Recepten

Om groentesap te maken heb je een slowjuicer nodig. Een slowjuicer is vrij kostbaar om aan te schaffen. De goedkoopste modellen kosten je ongeveer 100 euro maar deze prijzen kunnen al snel oplopen.

Verder heb je uiteraard groente nodig. Het beste gebruik je altijd biologische groente. Om je grote hoeveelheden groente gaat drinken wil je geen groente gebruiken waar bestrijdingsmiddelen op zitten.

Recept basis groentesap

Wil je snel een eenvoudige groentesap maken gebruik dan dit recept.

Ingrediënten:

  • Een halve komkommer
  • 2 stengels selderij
  • 1 appel

Snij de groente en appel in kleinere stukken zodat deze in de slowjuicer passen. Deze groentesap is het lekkerst als je deze eerst in de koelkast laat afkoelen. Je kunt aan dit basisrecept groentesoorten of fruitsoorten toevoegen voor extra vitamines en smaak. 

Recept rode antioxidant booster

Voor dit recept heb je nodig:

  • 2 rode bieten
  • 50 gram bosbessen
  • 50 gram aardbeien

Snij de rode biet in blokjes en voeg deze samen met de bosbessen en aardbeien aan de slowjuicer toe. Zet het sap eerst een uurtje in de koelkast voordat je het drinkt, dit komt de smaak ten goede.

Opzoek naar meer recepten? Op deze pagina vindt je een overzicht van de beste groentesap recepten.