Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat hun voeding grote invloed heeft op hun gezondheid en kwaliteit van leven. Hiermee is er een steeds grotere behoefte aan gezonde recepten; we willen wel gezond eten maar we willen natuurlijk wel dat het eten nog steeds lekker is.

Om gezond te blijven (of te worden) is het belangrijk dat we een gezond gewicht hebben. Een gezond gewicht zal namelijk altijd de basis van een goede gezondheid zijn. Zo zijn veel chronische ziekten gelinkt aan overgewicht en obesitas. De grootste risico’s van overgewicht en obesitas zijn diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Gezond eten is een belangrijke eerste stap om een gezond gewicht te behouden of te bereiken. Maar helaas staat gezond eten niet perse gelijk aan een gezond gewicht. Zeker als er gewicht verloren moet worden om een gezond gewicht te bereiken dan is dat moeilijk om dat te bereiken door gewoon gezond te gaan eten. Afvallen heeft altijd te maken met de energiebalans, zolang we meer calorieën eten dan we nodig hebben dan zullen we aankomen, ook als deze calorieën afkomstig zijn uit gezonde voeding.

Willen we gewicht verliezen dan zullen we dus minder calorieën moeten eten dan ons lichaam nodig heeft. Dit is moeilijk, indien we minder eten dan het lichaam nodig heeft dan zullen we immers een hongergevoel krijgen. Dit hongergevoel moeten we dan zien te onderdrukken en daar is wilskracht voor nodig. En dat gaat een paar weken goed, maar op een gegeven moment zal niemand voldoende wilskracht hebben om tegen het hongergevoel te vechten. Gelukkig is hiervoor een oplossing. Deze oplossing is het koolhydraatarme dieet. Bij het koolhydraatarme dieet eet je, zoals de naam al doet vermoeden, minder koolhydraten.

Koolhydraten vormen samen met vetten en eiwitten de energiebronnen voor ons lichaam. En ook al lijkt het misschien logisch om juist minder vetten te gaan eten in plaats van koolhydraten toch is het beter om minder koolhydraten te eten. Dit heeft te maken met de effecten van deze macronutriënten op ons lichaam. Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel en daarom is het juist goed om deze te eten. Ze voorkomen dat we meer calorieën gaat eten dan we nodig hebben. Aan de andere kant hebben we koolhydraten. Deze lokken juist uit dat we meer gaan eten dan we nodig hebben. Zo zijn suikers een vorm van koolhydraten. En denk maar aan het eten van een chocolaatje of een snoepje. Als je deze eet dan heb je meestal trek in meer. Ook bericht zijn de geraffineerde koolhydraten. Dit zijn koolhydraatbronnen die bewerkt zijn waardoor ze door het lichaam snel worden omgezet tot glucose. Het bekendste voorbeeld is bloem wat gemaakt worden door granen van het vezels te ontdoen en fijn te malen. Bloem is vervolgens weer een ingrediënt van veel voedingsmiddelen zoals gebak, koek en pizza. Als je deze eet dan krijg je ook zin in meer.

Vetten zorgen dus voor verzadiging terwijl koolhydraten het tegenovergestelde doen. Willen we een gezond gewicht dan doen we er dan ook goed aan om juist koolhydraatarm te gaan eten. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat we gewend zijn, we eten juist erg koolhydraatrijk. Denk maar aan de boterhammen bij ontbijt en lunch en de aardappelen, pasta of rijst bij het avondeten. Er is nog steeds plaats voor deze voedingsmiddelen in een koolhydraatarme leefstijl, echter een tandje minder. Koolhydraten zullen ingeruild moeten worden voor voedingsmiddelen die vet of eiwitrijk zijn. Dit vergt natuurlijk een andere ingrediënten om de maaltijden mee te bereiden. Maar hoe kook je dan precies koolhydraatarm? Daarvoor zijn gezonde koolhydraatarme recepten de oplossing. Aan de hand van deze recepten weet je precies wat je in huis moet halen en hoe je de gerechten moet bereiden.

Als je aan de slag gaat met echte gezonde en goede koolhydraatarme recepten dan zal je opvallen dat je vertrouwde koolhydraatbronnen niet meer worden gebruikt. Zo zal je geen pasta, witte rijst of aardappel in de recepten tegen komen. Dit terwijl er wel plaats is voor koolhydraten in je dieet als je koolhydraatarm wilt eten. Dit heeft te maken met de manier waarop het lichaam met deze koolhydraten omgaat. De koolhydraten van aardappelen, rijst, pasta, brood en deegwaren zoals pizza worden snelle koolhydraten genoemd. Deze koolhydraten worden door het lichaam erg snel omgezet tot glucose waarna dit aan het bloed wordt afgegeven. Dit is ongunstig voor de gezondheid en voor als je op gewicht wilt blijven. Bij een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel hoort namelijk een snelle stijging van de insuline. En van dit hormoon kan je beter niet te veel in je bloed hebben. Indien je insuline boven een bepaalde waarde uitkomt dan gaat je lichaam namelijk vet vasthouden en opslaan. Je zult begrijpen dat het dan zo goed als onmogelijk wordt om nog af te vallen.

Dergelijke pieken in de bloedglucose zijn ook ongezond. De alvleesklier zal telkens veel insuline moeten aanmaken en de cellen die glucose moeten opnemen zullen steeds minder gevoelig worden voor insuline. De insulinegevoeligheid gaat achteruit waardoor er steeds meer insuline aangemaakt moet worden. Na verloop van jaren zal de alvleesklier uitgeput raken. Dit is een ernstig gezondheidsprobleem, op het moment dat de alvleesklier is uitgeput is namelijk het moment dat je diabetes type 2 hebt. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag maar is een proces wat langzaam gaat en jaren in beslag neemt.

De snelle koolhydraten worden bij de goede gezonde koolhydraatarme recepten daarom vervangen voor langzame koolhydraten. Deze bestaan uit complexe suikers die langzaam worden afgebroken en langzaam aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor is minder insuline nodig wat gunstig is om gezond te blijven en het risico op diabetes type 2 drastisch te verminderen.