Het is bekend dat eten ondertussen meer is dan een maaltijd nuttigen. Het gaat om een totaalbeleving. Naast een goed recept besteden we steeds meer aandacht aan de manier waarop je de maaltijd opdient en wat we erbij drinken. Een wijn die afgestemd is op de smaken van je lunch of diner. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat de beleving al begint bij binnenkomst en vaak versterkt wordt door de eerste blik op de menukaart. Dit onderdeel wordt vaak vergeten maar als je wilt dat de beleving voor de gast compleet is dan is het juist noodzakelijk om hier meer aandacht aan te besteden. Het blijkt een goede investering te zijn die tot meer waardering van je gasten zal leiden.

Een goede menukaart

Een goede menukaart zorgt voor meer beleving. Het alleen maar opnoemen van de naam van een gerecht geeft minder informatie dan als er een korte beschrijving van het recept erbij staat. We willen steeds vaker gezond eten en door de ingrediënten van de gerechten te benoemen, de oorsprong van je producten mee te nemen, straal je uit dat er zorg besteed is aan het proces van het bereiden van de maaltijd. Door dit te laten zien op je menukaart, geef je aan dat je de informatie wil delen. Dat je geen angst kent om aan te geven dat je bijvoorbeeld met alleen maar biologische producten werkt, of dat een vegetarische maaltijd ook vegetarisch is. Maar je zou niet alleen met de inhoud van je menukaart onderscheidend moeten zijn.

Uiterlijk menukaart

De eerste indruk die een gast heeft, is naast de inrichting en de manier waarop de gast begroet wordt, de menukaart. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het je visitekaartje is. Je kan tegenwoordig heel eenvoudig menukaarten drukken. Natuurlijk gaat het niet alleen om de binnenkant waar je de tekst zoals hierboven beschreven verwerkt. De buitenkant het uiterlijk is net zo belangrijk. Welke uitstraling wil je hebben? Een mooie leren kaft wat voor een klassieke uitstraling staat of een moderne look die past bij de inrichting die je hebt. De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos zodat er altijd wel een menukaart is die bij je past. Was het vroeger noodzakelijk om grote aantallen af te nemen door de huidige technieken kan je ook in een kleine oplage een menukaart vinden die past bij wat jij en wat je wil uitstralen. Door een mooi ontwerp en een mooie uitstraling, ziet de gast dat er aandacht besteed is aan het hele proces van de maaltijd en het serveren. Dan is de menukaart een onderdeel geworden van de beleving en zorg je ervoor dat de gast tevreden is omdat het totale plaatje klopt.