Mondkapjes voor in de trein zijn al een tijdje verplicht. Je moet deze niet alleen in de trein dragen, maar in alle voertuigen van het openbaar vervoer. Dit is zo sinds 1 juni, omdat het in het openbaar vervoer erg lastig is om voldoende afstand te houden. Als iedereen verplicht een mondkapje draagt, dan is de kans dat Covid-19 zich in dit soort afgesloten omgevingen verder verspreidt kleiner. Wil jij meer weten over mondkapjes voor in de trein? Dan vind je hier informatie over de soorten, de toepassingen en de regels.

Niet-medische mondkapjes voor in de trein

In de trein zijn niet-medische mondkapjes toegestaan. Dat is zo, zodat het medische personeel altijd mondkapjes op voorraad heeft. Medische mondkapjes zijn getest en goedgekeurd voor medisch gebruik en bieden dus meer bescherming. Mensen die dagelijks met Corona patiënten in aanraking komen, hebben hier uiteraard behoefte aan. Om er zorg voor te dragen dat niet iedereen de medische mondkapjes gaat kopen, zijn niet-medische mondkapjes voor in de trein voldoende. Deze zorgen ervoor dat jij het virus niet kunt overdragen, dus als iedereen niet-medische mondkapjes voor in de trein draagt is de situatie veilig.

Waar koop je je mondkapjes?

Het is niet meer dan logisch dat mondkapjes voor in de trein op het station te koop worden aangeboden. De drogisterijen daar en zelfs de kiosk zal ze aanbieden. Dit zijn dan vaak wegwerp mondkapjes in een pak van 10 of 20. Deze doe je één keer op en gooi je daarna bij het restafval en zijn bij alle filialen van de grote drogisterijen, dus ook in de winkelstraat, te koop. Online worden er eveneens een groot aantal mondkapjes voor in de trein aangeboden. Hier tref je wegwerp mondkapjes en ook stoffen mondkapjes aan. Stoffen mondkapjes kun je opnieuw gebruiken als je ze na het dragen wast. Dit is dus een goed idee als je vaak met de trein reist en niet telkens een zakje wegwerp mondkapjes wilt kopen. Kies in dit geval voor herbruikbare mondkapjes kopen!

De regels voor het dragen van mondkapjes

Eigenlijk zijn er weinig regels voor het dragen van mondkapjes, zo lang je er maar een op hebt en deze je neus, mond en kin goed bedekt. Een sjaal of een zakdoek om knopen is niet voldoende. Wil je optimaal gebruik maken van je mondkapjes voor in de trein, dan was je je handen voor je ze opzet en na het afzetten, raak je het stoffen gedeelte niet aan, zorg je ervoor dat het mondkapje goed aansluit en je gezicht goed bedekt. Na je reis gooi je je wegwerp mondkapje bij het restafval en je stoffen mondkapje doe je in een apart afgesloten tasje.

Hoe lang moeten mondkapjes nog gedragen worden?

Het is nog niet duidelijk wanneer er besloten zal worden dat mondkapjes voor in de trein niet meer verplicht zijn. Tot dan toe is het gewoon verstandig om je aan de regels te houden en in ieder geval een niet-medisch mondkapje aan te schaffen en te dragen. Zo zorg je er samen met de andere treinreizigers voor dat de kans op besmetting in het openbaar vervoer wordt geminimaliseerd.