Bijna iedereen kijkt weleens naar zichzelf in de spiegel en denkt dan dat er toch best wel een paar kilootjes vanaf zouden kunnen. Het vinden van de juiste afvalmethode is vaak alleen nog wel lastig. Als je alleen maar googelt naar tips om af te vallen, dan krijg je iedere dag wel honderd nieuwe ‘beste manieren’ om snel gewicht te verliezen. Het probleem alleen is dat veel van deze tips niet bewezen zijn, of je op een ongezonde manier laten afvallen. Om nog maar te zwijgen over de diëten waar je snel afvalt en dan snel weer terugvalt naar je oude gewicht. Is er dan niets bruikbaars in dit bos van beweringen te vinden?

Gelukkig kun je ook rekenen op tips die wetenschappelijk onderbouwd zijn en je niet alleen helpen snel af te vallen, maar ook op gewicht te blijven en jezelf niet uit te hongeren. De beste afvalmethode is een gezonde afvalmethode, en daarom hebben we alle wetenschappelijk onderbouwde tips om gezond af te vallen voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen op welke manier je je streefgewicht behaalt.

Blijf realistisch

Er zijn genoeg crashdiëten die beweren dat je 10 kilo kwijt kunt raken in slechts een maand. Buiten het feit dat dit waarschijnlijk onwaar is, is het ook nog eens ongezond. Kies er daarom altijd voor om op een regelmatige manier af te vallen. Doe rustig aan, zodat je het ook volhoudt en honger jezelf niet uit. Je moet alleen negatieve voedingsstoffen (zoals calorieën) minder binnenkrijgen, niet ook belangrijke stoffen zoals eiwitten. Daarbij is het belangrijk realistische doelen te stellen. Met een goed dieet kun je maximaal een kilo per week verliezen. Ga dan ook niet voor slechtere doelen want die demotiveren je alleen maar.

Houd een gezondere levensstijl aan

Het is een cliché, maar de beste manier om af te vallen is toch meer bewegen en minder (ongezond) te eten. Drink bijvoorbeeld veel meer water en zwarte koffie en eet een eitje als ontbijt. Vermijd zoveel mogelijk graanproducten en kies voornamelijk voor onbewerkte natuurproducten. De natuur biedt eigenlijk alles al wat je lichaam nodig heeft, dus toegevoegde voedingsstoffen zijn meestal niet nodig.

Daarbij is het ook belangrijk dat je ook geregeld eet en minder snel alles naar binnen propt. Zo krijg je sneller een verzadigd gevoel en grijp je minder snel naar een tussendoortje. Vooral als je groente, fruit en vezels eet werkt dit goed. Ook pittig eten helpt om sneller voldaan te zijn.

Gezond bewegen

We zeiden het hierboven al, maar gezond bewegen is ook zeer belangrijk om af te vallen. Hiervoor hoef je niet meteen 5 dagen per week naar de sportschool te gaan, maar kies wel voor voldoende beweging. Vooral krachttraining en cardio dragen bij aan je dieet.

Psychologische tips

Niet alleen langzamer eten zorgt ervoor dat je minder snel iets extra’s pakt. Wat nog meer helpt, is het kiezen voor kleine borden. Dit is puur psychologisch omdat je bord sneller vol lijkt. Ook je tanden poetsen na het avondeten zorgt ervoor dat je minder geneigd bent nog een snack te nemen. En nu we het toch over de avond hebben, zorg er ook voor dat je een goede nachtrust hebt.