De zomer komt eraan en we willen er weer strak uitzien voor wanneer we op vakantie gaan. We kennen het wel, jezelf forceren naar de sportschool en je ervan weerhouden om de koektrommel open te trekken. Wanneer er een verjaardag op het werk of op school is dan slaan we al snel de traktatie over.

Jezelf tijdelijk te forceren om gezond te eten zorgt er vaak voor dat we uiteindelijk terugvallen en alsnog weer ongezond gaan eten. Beter is om lekker te koken en gewoon te genieten, maar wel op een gezonde manier.

Tips voor lekkere en gezonde gerechten te maken

Je mag natuurlijk af en toe wel eens wat meer smullen, zodat het dieet goed te volgen is. Wil jij graag een keer een taart bakken? Kies dan ingredienten die niet al te slecht voor je zijn. Je hoeft niet perse een paar lepels suikers toe te voegen om iets zoet te maken. Er zijn andere manieren om dit te doen. Gebruik zoete aardappel om de bodem van je taart te maken en gebruik bijvoorbeeld honing om ergens meer smaak aan te geven. Fruit zit vol met fructose, oftewel vruchtensuikers, wat je ook erg goed kan helpen om eten zoeter te maken. Gebruik aardbeien of ander fruit in je taart om er extra smaak aan te geven.

Naast het zoet maken van een taart zijn er genoeg manieren om iets erg lekker te maken zonder dat het zoet is. Denk bijvoorbeeld aan verschillende gerechten die je normaal gesproken al klaarmaakt. In plaats van ze net als anders te maken kun je er ook iets aan toevoegen, zoals meer groenten of verwijder juist wat van de ongezonde spullen die erin zitten. Minder bijvoorbeeld met suikers. Je levensstijl hoef je zodoende niet drastisch om te gooien, maar toch eet je al snel een stuk gezonder.

Ga verder dan je eigen referentiekader

Veel mensen zijn erg gelimiteerd in het denken wanneer het gaat om creatief te eten. Dat is volkomen normaal. Wanneer we opgroeien wordt ons veel verteld over wat we kunnen eten, maar wanneer we een bepaald patroon hebben dan blijven we daar al snel bij.

Verleg je referentiekader wanneer het gaat om voeding door veel te lezen. Bestel een aantal boeken en bekijk websites met allerlei tips uit verschillende keukens. Zodoende ontdek je misschien wel een paar gerechten die jij erg lekker vindt en waar je nog de rest van je leven van kunt genieten. Voor normale gerechten is de Aziatische keuken ook sterk aan te raden. Heerlijk gekruide gerechten die vaak boordevol groenten zitten.